• By wiww
  • 29 października 2022

Wybieramy płytki do kuchni

Wybieramy płytki do kuchni

Wybieramy płytki do kuchni 150 150 wiww

Kuchnia i łazienka to pomieszczenia, w których panuje specyficzny mikroklimat. W związku z tym podczas wybierania podłogi należy zadbać o to, aby była ona wykonana z materiałów odpornych na wilgoć, trwałych i łatwych w utrzymaniu czystości. Dzięki temu kuchnia będzie się ładnie prezentować, a nam będzie przyjemniej z niej korzystać. Nowoczesne płytki ceramiczne cieszą się coraz większą popularnością w kuchni. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, jakiej jakości jest ceramika. Na jakie więc płytki postawić?

Nowoczesne płytki ceramiczne w kuchni

Podłoga w kuchni jest stosunkowo mocno narażona na różnego typu obciążenia mechaniczne. Stoi na niej lodówka, kuchenka czy też wyplenione po brzegi szafki i kredensy. Dodatkowo ciężkie przedmioty mogą nam się wyślizgnąć z rąk i upaść na posadzkę. Problemem są też zabrudzenia, których nie brakuje podczas przygotowywania posiłków i gotowania. Każda gospodyni dobrze zdaje sobie sprawę z tego, ile jest sprzątania po wylaniu się tłuszczu czy też wysypaniu się resztek jedzenia na podłogę. W związku z tym płytki ceramiczne do kuchni powinny być odporne na wilgoć, a do tego posiadać wysokie właściwości mechaniczne i antypoślizgowe.

Ceramika w Twoim mieszkaniu – na jakie płytki ceramiczne się zdecydować?

Podczas kupowania płytek ceramicznych do kuchni, należy zwrócić uwagę na klasę ścieralności. To właśnie ten parametr ma bardzo duży wpływ na to, czy dana płytka będzie nadawała się do użytku w danym pomieszczeniu. Jeśli kuchnia jest często eksploatowana, to należy postawić na płytki o wysokiej klasie ścieralności, którą określa się parametrem PEI. Do dyspozycji mamy tutaj cztery liczby. Jedynka oznacza, że płytka przeznaczona jest na ścianę, dwójka odnosi się do podłóg rzadko użytkowanych. Tak więc do kuchni nadadzą się dopiero płytki o przynajmniej trzeciej klasy. Nie bez znaczenia jest także twardość płytek ceramicznych, co przekłada się na ich wytrzymałość. Do kuchni sprawdzą się płytki o twardości wynoszącej minimum 5.

Płytki ceramiczne mają to do siebie, że stosunkowo łatwo można się na nich poślizgnąć, dlatego też należy zwrócić uwagę na antypoślizgowość, którą oznacza się literą R. W przypadku pomieszczeń o dużej wilgotności i tam, gdzie płytki mogą mieć kontakt z wodą, wybierajmy płytki mające co najmniej R8. Są oczywiście dostępne typowo antypoślizgowe płytki, jednakże są one stosunkowo trudne do utrzymania czystości. Lepiej sprawdzą się płytki w wypukłe wzory na całej powierzchni, pokryte szkliwem antypoślizgowym czy też specjalnym impregnatem.

Leave a Reply