Umiejętne zagospodarowanie przestrzeni w kuchni nie jest zadaniem prostym. Często z tym problemem zmaga się wiele osób, które urządzają ją od podstaw. Należy tu pamiętać o wielu kwestiach, które tak naprawdę przesądzają o efektywnym urządzeniu kuchni, dzięki czemu jest ona jak najbardziej funkcjonalna. Dlatego też, tak istotna jest tu znajomość kilku podstawowych zasad, które pozwalają uczynić kuchnie miejscem przyjaznym domownikom.
Pierwszą kwestią, którą należy wziąć pod uwagę jest rozmieszczenie gniazdek z prądem i przewodów doprowadzających wodę i gaz. Dlatego już na samym początku projektowania kuchni, należy dokładnie wiedzieć w którym miejscu będzie stała kuchenka czy kran. Następnie, należy zdecydować jakiego typu sprzęt AGD zamierzamy kupić – czy będzie on do zabudowy czy wolnostojący. Kolejnym krokiem jest umiejętny dobór koloru ścian i płytek, a także wzorów szafek, blatów i sprzętu AGD. Należy się nad tymi aspektami zastanowić wcześniej, aby później wszystkie elementy do siebie pasowały.
Kolejnym etapem urządzania kuchni jest rozmieszczenie sprzętów i mebli. Pierw, należy ustawić sprzęty największe i najistotniejsze tj. lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę. Następnie, przy ustawieniu reszty mebli, powinno kierować się zasadami ergonomii, czyli rozmieszczać jej w sposób jak najbardziej funkcjonalny. Nie wolno zapominać też o detalach, takich jak uchwyty czy rodzaju szkła w meblach, gdyż tak naprawdę to one przesądzają o końcowym wyglądzie kuchni. Elementem o którym nierzadko zdarza się zapominać jest umiejętne rozmieszczenie oświetlenia – powinno on być w centrum kuchni a także nad miejscami roboczymi tj. blatem i stołem.
Przy urządzaniu kuchni niezbędne jest jej dokładne rozplanowanie, gdyż każda późniejsza zmiana jest bardzo kosztowna i niełatwa do wykonania. Dlatego też należy dobrze przemyśleć jej rozplanowanie, by potem móc w pełni cieszyć się jej wyglądem oraz ergonomicznym i funkcjonalnym urządzeniem.
Leave a Reply